Prvi mednarodni seminar ženskih inštruktoric v Sloveniji

Vadba aikida pod vodstvom ženskih učiteljic ima v svetu že kar lepo tradicijo, ki v resnici sega že v davno leto 1933, ko se je Takako Kunigoshi pridružila treningom v znamenitem Kobukan doju, predvojnem doju Moriheia Ueshibe, in kasneje sama postala znamenita (domnevno prva) učiteljica aikida. Seminarji ženskih inštruktoric se v znamenju enakopravnosti in uravnoteženosti (gender equality/gender balance) med spoloma intenzivneje razvijajo in gojijo v zadnjem desetletju in navadno nastopijo v določeni zrelosti organizacije, ki jih priredi. Tokrat je prišel čas za Aikikai Slovenije, ki je s podporo IAF (International Aikido Federation) izpeljala prvi mednarodni seminar pod vodstvom ženskih inštruktoric.

Seminar je bil razpotegnjen čez cel konec tedna in uravnovešeno razdeljen med tri učiteljice: gostujoči; Nadia Korichi, 4. dan aikikai, iz Francije, Satomi Ishikawa, 4. dan aikikai, iz Nizozemske, obe v evropskem, kakor tudi svetovnem krogu dobro poznani učiteljici z dolgoletnim stažem, in domačo Stašo Pisek, 3. dan aikikai.

Kakor je oznanjal že podnaslov na vabilu, je bil seminar posvečen tehničnemu delu oz. delu na tehnikah, ki pa je vedno najprej zahtevalo trden hanmi stav z nizkim težiščem in odprtim, sproščenim zgornjim delom; nato vstop na ravni bokov.

Navadno je uvodna učiteljica je izbrala set tehnik, ki je postal kot nekakšna nit v nadaljevanju seminarja. Sledeči inštruktorici sta ga mestoma dopolnili, največkrat različnim pristopom oz. drugim zornim kotom, tako smo lahko v isti tehniki usmerili pozornost v tri različne punkte, ki so nam pomagali izdelati celovitejšo podobo o natančni strukturi tehnike. Na vrsto so prišle tudi tehnike, ki jih ne vadimo prav pogosto: tu nas je posebej razveselila Nadia Korichi s svojo natančno razlago meta tai otoshi.

Čeprav je vadba temeljila na natančnosti, je seminar prevejala posebna sproščenst, s pomočjo katere smo podane detajle lažje cepili v kosti in tako od seminarja odnesli kar največ. Seveda se bomo tako sestavljenega in izpeljanega seminarja z največjim veseljem udeležili tudi v prihodnje.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Začetek Aikido sezone 2022 - 2023

Začetek sezone 2023/24

Državni seminar v soboto, 18. 11. 2023

› Naroči se na novice

› Več o klubu Dokiai: www.dokiai.com

Arhiv

Pokaži več