Mednarodni mladinski aikido seminar na Nizozemskem

V Papendalu na Nizozemskem je v drugem tednu novembra potekal prvi mednarodni aikido seminar, posebej namenjen mlajši vrsti, mladini, ki pridno vadi že od najrosnejših let.

Pobuda in organizacija seminarja sta prišli s strani mednarodne aikido zveze, IAF (International Aikido Federation), svetovnega krovnega upravnega organa, ki je neposredno povezan z Aikikai Hombu sedežem v Tokiju in trenutno povezuje ter vodi članice iz 56 držav.

Cilji seminarja spadajo v sklop aktivne promocije sorodnih prireditev širom sveta, ki so namenjene novi, prihajajoči generaciji aikidok.

Dogodka se je udeležilo osem držav; različno velike ekipe različno starih otrok in njihovih mentorjev so poleg domačih Nizozemcev prišle še iz sosdenjih Belgije in Nemčije, iz Francije, Luksemburga, Švice, Rusije in seveda Slovenije, katero jo je zastopala reprezentanca petih fantov in treh inštruktorjev.

Seminar se je odvijal v Narodnem športnem centru Papendal, kompleksu namenjenemu razvoju in treningu vrhunskih športnikov, z dodatnim poudarkom na mlajših selekcijah. Vodil ga je Shihan (mojster učitelj) Eiji Katsurada, 6. dan Aikikai, ki je v Hombu doju v Tokiju eden glavnih učiteljev zadolženih za razvoj in potek otroškega oziroma mladinskega programa. Vadba je bila po lestvici intenzivnosti nastavljena kar visoko, saj so bile domislene igre namenjene le kratki sprostitvi med izvajanjem tehnik, pri katerega zahtevnosti nivo je učitelj enako nastavil na stopnjo višje in med trdno ogrodje že obešal principe, predvsem osnove nesoočenja sile s kontra silo, ki so, kakor vedo najizkušenejši praktikanti, še kako zelo težko osvojljivi.

Veliki meri potrebne koncentracije na tatamijih je odgovarjal tudi precej zgoščen urnik, ki tekom dneva mladežu ni dopuščal prostega časa, so se pa zato lahko podružili zvečer na zabavi in si medtem v malo bolj sproščenem ozračju izmenjali svoje dosedanje pripetljaje in vtise, hkrati pa sejali semena, ki bodo morda kdaj vzklila v kakšno sodelovanje ali celo v kakšno trajnejše prijateljstvo.

Istočasno je izmenjava izkušenj potekala med trenerji prisotnih ekip, ki v svojih nacionalnih zvezah zasedajo vodilne vrste pri vzgoji mladega kadra. Sestavljena skupina (IAF Youth Working Group) trenerjev in najvišjih predstavnikov upravnega odbora IAF (predsednik Kei Izawa in generalni direktor Wilko Vriesman), v kateri sta Aikikai zvezo Slovenije zastopala Jasmin Biščevič in Peter Fistrovič, slednji je bil prav tu še uradno zadolžen za razvoj mladinskega programa pri nas, je na podlagi zbranih znanj in dosedanjih vedenj določala nadaljne smernice razvoju mladinskega programa v svetu.


Ustreznost določenega načina dela z mladimi bo mogoče preveriti že naslednje leto na mednarodnem seminarju, ki ga bo gostila Romunija; tja se bo Slovenija odpravila s številčno precej krepkejšo zasedbo: nivo svetovnega aikida je dosegljiv, zato mu je treba izpostaviti čim širši del zagnano vadeče mladine.

Boštjan Kenda

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Začetek Aikido sezone 2022 - 2023

Začetek sezone 2023/24

Državni seminar v soboto, 18. 11. 2023

› Naroči se na novice

› Več o klubu Dokiai: www.dokiai.com

Arhiv

Pokaži več