Seminar s Stephanom Goffinom v Kaštelah

Stéphan Goffin je postal že redni gost Kaštel, njegov seminar je, sicer brez fiksnega termina, dobil redno mesto na letnem urniku lokalnega Gen Ki doja. Tokrat je mednarodni seminar, organiziran pod okriljem Hrvaške aikido zveze, padel na enega izmed majskih vikendov, ki je skupaj z vremenom, mestom, morjem in predvsem družbo, ustvaril kar najvzpodbudnejše okolje za vadbo aikida.

V uvodnih urah smo si nadejali ˝bukiwaze˝, vadbe z bokken-om ali jo-jem, ki pa je učitelj tokrat ni vnesel v strukturo treningov. Uvedli smo se s pravilnim gyaku hanmi prijemom, ustrezno pozicijo telesa in raziskovanjem najustreznejše ˝trdote˝ rok; ne preveč, ne premalo. Usklajeno sestavljanje teh elementov je odsevalo v naravnosti, neprisiljenosti ali generičnosti partnerjevega premika. S takih preprostiejših vaj za ˝uglaševanje˝ smo prešli na osnovne tehnike, in še naprej pazili na pravilnost prijemov in udarcev, kar je pač temelj smiselne vadbe vsake borilne veščine. Vaje so postale vse zahtevnejše, ne toliko po tehnični plati; mojster je, sploh v obsežnejših prikazih in razlagah teh principov, od uke-ja zahteval vedno višjo stopnjo odzivnosti na tori-jev premik in seveda obratno. Kazal nam je, kako hitro pride do zelo neugodnih situacij, če uke samo za trenutek zapusti povezavo. In obratno. Pri posamezni vaji smo se ustavili toliko časa, kolikor je bilo potrebno, da smo razbili vprogramiran ritem in pozicijo korakov, to pa nadomestili z ustrezno odzivnostjo na sprotno situacijo. Taka vaba nehote prinaša s sabo kar dobršno mero frustracij, ki pa jih je mojster mojstrsko odpravil v zaključku seminarja, ko nas je sprostil z začetniško stopnjo vadbe randori-ja.

Seminar je bil kot celota izjemno prijetna izkušnja, presenetil je morda edino nivo relativno visoko rangiranih hrvaških aikidok, ki je bil tako kot udeležba, zmeren. Bolj zanimivo kot moteče, saj smo lahko partnerje izbirali iz lastnih vrst, polno mero zbranosti pa je zahtevala vadba s portugalcem Brunom Baptistom, ki je tokrat sledil svojemu učitelju vse do Kaštel.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Začetek Aikido sezone 2022 - 2023

Začetek sezone 2023/24

Državni seminar v soboto, 18. 11. 2023

› Naroči se na novice

› Več o klubu Dokiai: www.dokiai.com

Arhiv

Pokaži več