Aikido fitnes : Lopata


Prepričan sem, da dobra fizična telesna pripravljenost omogoča boljšo vadbo aikida. Zato ne glede na splošno prepričanje o vsemogočnem ki-ju priporočam - vsaj za nas začetnike - namenske krepilne vaje za telo.

Tokrat si oglejmo vaje z lopato. Pogled skozi okno pove zakaj.

Lopata je univerzalno, tako rekoč idealno orodje za krepitev celotnega telesa. Jack Reacher na primer z njo koplje luknje za bazene na Floridi. Poleg tega, da prijetno porjavi in zasluži kakšen cvenk, je vrhunsko pripravljen za vratolomne podvige in borbo s poklicnimi morilci.

Oglejmo si koristi, ki jih ima vadba z lopato na naše telo. Biomehanična študija dvigovanja bremena z lopato nam pokaže veliko ekscentrično silo, ki deluje na naše telo. Od prstov na rokah, in samih rok, ki držijo silo na dolgi ročici, prek s prečnimi silami obremenjenega trupa, do nog, ki obtežbo prenašajo na spolzka tla.

Ker vemo, da je za aikido najpomembnejši 'čvrst center', se pri vajah z lopato najbolj osredotočimo na pravilno in dosledno uporabo notranjih mišic abdomna. S tem zagotovimo togost trupa in zaščitimo hrbtenico pred 'nevarnimi' gibi. Predvsem pazimo na ravno hrbtenico. Dol, z lopato po sneg, gremo s počepom v nogah, ne z nagibom trupa.


VAJE

Osnovna vaja, čiščenje pločnika: prijem leve roke naprej - nizek izmet na levo stran. Vsako deseto ponovitev preprimemo z desno roko naprej. Vse vaje delamo simetrično na obe strani (po pločniku gor in dol, izmet na isto stran).

Nadaljevalne vaje, metanje snega na kup: Z napredovanjem v spretnosti, ravnotežju in moči vaje nadgradimo s podaljšanimi izmeti naprej ali z rotiranjem telesa v smer izmeta.

Napredne vaje, metanje prek ograje, priprava kupa za snežaka: Sneg mečemo na vrh kupa, izmet je kombinacija sunkovitega dviga in rotacije. Pri vseh vajah skrbimo za simetrično obremenitev, zato redno menjavamo prijem in postavitev telesa.

Z ritmičnim dihanjem in doslednim sproščanjem mišic si zagotovimo dolg aerobični trening do zadnje kepe snega.

Pri večdnevnem treningu po nekaj ur na dan priporočam motivacijske prijeme. Na primer postavitev snežaka na vsako drugo uro vadbe, vmes kepanje z lokalnimi mulci. Za sprostitev mišic po koncu treninga pa vroč glog ali viski z ledom v družbi na ulici.

Izkoristite zimo in veselo aikidajte!

_tadej

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Začetek Aikido sezone 2022 - 2023

Začetek sezone 2023/24

Državni seminar v soboto, 18. 11. 2023

› Naroči se na novice

› Več o klubu Dokiai: www.dokiai.com

Arhiv

Pokaži več