Na naš mail je prišlo to vprašanje. Ker verjetno polovica naših članov ne ve odgovora, objavljam moj odgovor.
Opazil pa sem, da slovenska zveza aikido društev ni članica Aikikai Hombu Doju (vsaj na internetni strani ni podatkov o Sloveniji). Zanima me kako je z mednarodno priznanostjo opravljenih izpitov v Sloveniji?
 ODGOVOR:
v Sloveniji obstaja več aikido zvez, kakor tudi več smeri aikida. Bistvene so tako imenovana smer "Aikikai", Tendoryu, Ki-aikido, Realni aikido in tako naprej. Aikikai sem dal v narekovaje, ker ni smer aikida. Aikikai namreč pomeni dobesedno "aikido zveza". Je poimenovanje, ki se je prijelo aikida, ki izhaja iz linije O-senseia, sina in sedaj vnuka - trenutnega doshuja, Moritera Ueshibe. Sedež je v Hombu doju v Tokiu, stavbi, ki jo je začel graditi Morihei Ueshiba, dokončal pa njegov sin. Politična organizacija, ki je podaljšana roka Hombu doja in deluje mednarodno, je IAF - International Aikido Federation. IAF pozna različne načine članstva in seveda postavlja določene pogoje. Nacionalna organizacija vsake države, torej zveza aikido društev, mora zaprositi za uradno članstvo, pogoji pa se zadostno članstvo, rank učiteljev, mentorstvo shihana (odposlanca iz Homu doja) itd.
Aikikai zveza Slovenije s predsednikom Aleksandrom Starovojtovom je zaprosila za članstvo v tej organizaciji in čaka na sprejetje. Ko bo to narejeno, bo aikikai zveza lahko sama potrjevala mojstrske stopnje z uradnim žigom IAF. Do takrat so vse mojstrske stopnje, ki jih imajo člani Aikikai zveze Slovenija, opravljene preko njenega tehničnega direktorja Wilko Vriesman senseja. On je predstavnik Nizozemske za IAF. Slovenijo z njim kot odposlanec Hombu doja vsako leto obišče Yukimitsu Kobayashi shihan.
Torej, vse mojstrske stopnje, ki jih imajo člani Aikikai zveze v Sloveniji, so mednarodno potrjene s strani IAF in Hombu doja. Vsak prejme člansko izkaznico (Aikikai international Yudansha book), diplomo iz Hombu doja itd., je pa do sprejetja Aikikai zveze Slovenija kot polnopravne članice IAF postopek voden preko Nizozemske organizacije. Aikikai zveza Slovenija je v postopku opazovanja in upa na čimprejšnje sprejetje v polnopravno članstvo. 
Predstavniki Aikikai zveze Slovenije na delovnem obisku v Hombu Dojo

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Začetek Aikido sezone 2022 - 2023

Začetek sezone 2023/24

Državni seminar v soboto, 18. 11. 2023

› Naroči se na novice

› Več o klubu Dokiai: www.dokiai.com

Arhiv

Pokaži več