Poročilo iz oktobrskega seminarja W. Vriesman senseja

Polnost telesa in duha

(Iz zapiskov s seminarja, T. Maligoj)

Seminar je bil zgrajen okoli dveh dopolnjujočih se prvin. Sobota je bila namenjena polnosti telesa. Izvedba preciznih tehnik je nujen predpogoj, ki omogoča, da razvijemo polno, odprto in sproščeno telo. Vadba je bila intenzivna in naporna za telo, sensei pa je poudarjal tudi ohranjanje spoštljivega in resnega pristopa vseh vadečih do vadbe same. Ko je položil temelje za dober trening, je preiskusil naše motorje v daljših vadbenih sklopih.

Nedelja je bila naravnana okoli drugega nivoja vadbe. Polnost tehnike zahteva ne samo polnost telesa, ampak polnost duha izvajalca tehnike. Predpogoj za to je zmožnost mentalno zapreti svoje telo in ga kontrolirano odpreti ob pravem trenutku. Izkušen aikidoka mora znati izvohati luknje v sistemu partnerja in skrbno izničevati luknje v svojem sistemu. Vadba sama je potekala v sproščenem in zabavnem vzdušju z mnogimi prispodobami, ki razbremenijo um in sprostijo intuicijo.

Na seminarju smo navezali nova prijateljstva z aikidokami iz daljnega vzhoda (Ptuja). Sensei Vriesman je spet poskrbel za odlično delovno vzdušje in že se veselimo naslednjega seminarja, ki bo verjetno v februarju skupaj z Y. Kobayashi shihanom. Za vse neučakane pa seveda zimska šola v Amsterdamu.

Arigato.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Začetek Aikido sezone 2022 - 2023

Začetek sezone 2023/24

Državni seminar v soboto, 18. 11. 2023

› Naroči se na novice

› Več o klubu Dokiai: www.dokiai.com

Arhiv

Pokaži več