Poletna šola v Markelu 2011


Člani kluba Dokiai smo se tudi letos udeležili tradicionalne poletne šole pod vodstvom Wilka Vriesmana senseija v Markelu na Nizozemskem, kjer smo en teden trenirali vsak dan po pet ur. Tokrat je bil gostujoči sensei Jorge Rojo, 6. Dan, iz Čila. Sensei Rojo nam je povedal svojo zgodbo o aikidu, ki se začne v Belgiji, ko je imel komaj devet let, pri poučevanju pa se je osredotočil predvsem na tradicionalno izvedbo aikido tehnik, ki se jih je učil med drugim pri Tamura senseiju. Pri tem je sensei Rojo poudaril razlike med tradicionalno izvedbo tehnik in uradnimi aikido tehnikami. Lotil se je tudi bokken in jo tehnik, za pokušino pa tudi tehnik za napad mae geri (brca) in randori (več napadalcev).


Wilko Vriesman sensei je tokrat principe aikida sistematiziral v nekoliko drugačen trojni sistem. Pa se za začetek spomnimo prejšnjega sistema: ABC - A-trdna baza v nogah, B-odprt prsni koš, C-vzravnanost in usmerjen pogled. Nov sistem nikakor ne negira prejšnjega, temveč ga nadgrajuje s premikanjem pozornosti:
- 1. korak: zapestje -> ekstenzija, ki poteka od pete iztegnjene noge vse do zapestja iztegnjene roke in čez
- 2. korak: komolec -> ko se pozornost premakne v komolce, so roke sprostijo, prsni koš se odpre in naredi se prostor za centriranje
- 3. korak: trebuh oz. center -> pozornost usmerimo v center in spustimo prepono.

Tri osnovne korake upoštevata oba, tako tori kot uke, saj slednjemu omogočajo, da je "na voljo" (available), kar je temeljni pogoj za izvedbo pravilne aikido tehnike in seveda samega ukemija.

To je vsekakor le majhne delček znanja, ki smo ga imeli priložnost absorbirati, ključ za rast pa kot vedno tiči v ... vadbi, seveda. Zato se udeležujte poletnih treningov in nikar ne pozabite na slovensko poletno šolo, ki bo konec avgusta.

Do takrat pa, kljub vročini, zategnimo svoje kravate in bodimo gentlemani! ;)

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Začetek Aikido sezone 2022 - 2023

Začetek sezone 2023/24

Državni seminar v soboto, 18. 11. 2023

› Naroči se na novice

› Več o klubu Dokiai: www.dokiai.com

Arhiv

Pokaži več