Zimska šola Wilka Vriesmana v Amsterdamu

Slovenska aikikai udeležba na zimski šoli 2010
Foto: Tom

Med božičem in Novim letom smo se spet kalili na amsterdamskih tatamijih v doju našega učitelja Wilka Vriesmana.
Seminar je bil precej zahteven, zato smo se veliko naučili. Predvsem pa je bil celosten, saj smo na njem dobili navodila za trening tako v vlogi ukeja kot torija, in napotke, kako trenirati kot učenec in na kaj paziti, če smo v vlogi učitelja.

Kot običajno je Wilko sensei poudaril osnovna navodila za izvajanje vsake tehnike (nizek stav, odprt prsni koš, ramena brez napetosti, centriranje pred napadom in pred izvajanjem tehnike, "alignment" ali iskanje prave linije).

Poleg utrjevanja osnovnih principov je bil velik poudarek na:
- zaključevanju tehnik: tehnike nikoli ne puščati nezaključene, vedno se trudimo najti "point of silence", kjer ni nasprotovanja in kjer smo centrirani
- povezanosti s partnerjem: tehnik ne izvajamo mimo ali navkljub partnerju, ampak vedno z njim, z občutkom, centriranjem, po pravi liniji in brez prisiljevanja partnerja v tehniko
- treningu s pozornostjo: pred napadom in pred izvajanjem tehnike se vedno mentalno pripravimo in najdemo svoj center; pozornost vzdržujemo ves čas tehnike in tudi po zaključku, ko se že pripravimo na novo tehniko/napad. Pri tem se vzpostavi tudi ritem tehnike, ki nam pomaga najti pravo distanco.

Ob tem smo doživeli tudi mesto Amsterdam v vsej njegovi prednovoletni očarljivosti s prijaznimi ljudmi, dišečimi olliebolleni, brezbrižnimi racami in gosmi v zaledenelih kanalih, ter funky kavarnami, kjer nikoli ne veš, kaj te čaka.

Ne zabi: če čutiš luknje v tehniki, se vrni v svoje noge, in če ne najdeš svojega centra, ga poišči z roko ...

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Začetek Aikido sezone 2022 - 2023

Začetek sezone 2023/24

Državni seminar v soboto, 18. 11. 2023

› Naroči se na novice

› Več o klubu Dokiai: www.dokiai.com

Arhiv

Pokaži več