Življenje in trening - 3

Pozdravljeni.

Ker imam danes svoj 3 prosti dan odkar sem tu, bom z vami delil novosti, zanimivosti in podobno. Vsakodnevno obremenjevanje kolen je prineslo svoj davek. Desno koleno je zatečeno in na pol otrdelo, rabi veliko raztezanja, v seizo že en mesec ne morem sploh. Ker sem začel zaradi tega bolj obremenjevati levo koleno, sem si nategnil mišico, zaradi česar sem se en teden pobiral s tal bolj ali manj z rokami. Mažem, mažem, mažem, jem tablete, ampak nekako se koleno ne da in se precej slabša, no, mogoče se boljša. Vsak drugi dan imam fizioterapijo, kjer mi prijazni začetnik (aikida, ne fizioterapije) zmasira mišico in poskuša razbiti zakalcificirane vezi na kolenu. Prav prijetno boli, ampak občutek je odličen po tem. Zaenkrat sva oba pozitivna, poskušam narediti vse, kar mi dopuščajo možnosti. Pavza seveda ni opcija. Novo navodilo je, da moram še več kolesarit, da koleno dobi svež dotok krvi preko gibanja, ki ni enako aikidu. Torej vsak dan najmanj uro kolesarjenja, očitno bom spoznal več mesta in okolice. Sicer minimum 40 minut kolesarim skozi mesto v vsakem primeru, ampak je veliko semaforjev, mamic z otroki, zblojenih turistov itd. Nisem se še odločil, na kateri točki bom zaradi slabšanja stanja kolena prekinil trening, upam in verjamem, da do tega ne bo prišlo.

Poudarki na treningu so predvsem poudarki na ukemiju. Začetna faza - stoj nizko - se nadaljuje v - bodi "available", kar je na sploh vodilo načina treniranja, za katerega smo se odločili. Piljenje ukemija je neskončno delo in zelo zahtevno, predvsem če nisi strogo v sistemu enakomislečih sotrenirajočih. To se tudi tukaj pogosto zgodi, ampak ravno ohranjat vse potrebno, ko drugi tega noče, je velik del vaje. Pritisk Wilkota se stopnjuje, proizvajat moram res najboljše, kar zmorem v trenutnem fizičnem stanju. Po eni strani je super funkcionirat na meji sposobnosti, zraven tega pa pride pritisk konstantne pozornosti, ker veliko prejemam, se od mene tudi veliko pričakuje. Ustreči tej zahtevi ni najlažje, je pa svojevrstna motivacija, ki izredno izboljša kvaliteto treninga. Predstavljate si, ko trenirate v svojem doju, da za vami vedno stoji Wilko in vas ocenjuje. Če si zmožen ohranjat tak nivo pozornosti na treningu in ne sanjaš, spiš, jamraš, se pretepaš, upiraš, učiš druge, itd., potem je napredek hiter in zanesljiv. Narediti ukemi, za katerega Wilko potrdi, da je pravilen (bolj rečeno, slab in dober ukemi), je svojevrsten dosežek. In vedno bolj občudujem ljudi, ki jih vidim z njim na demonstracijah, posebej če pogledate kakšen Tissier demo. Nivo ukemija je neverjeten. Seveda vedno zgleda lepo, ampak sedaj pravzaprav šele vidim, kaj vidim.

Počasi spoznavam ljudi, mojo nizozemsko-nemško "zaročenko", ljudi, ki redno trenirajo. Vsepovsod bije v oči, kako bogata je Nizozemska kot dežela in kako malo skrbi povzročajo ljudem "esencialne" skrbi. S tem pride prijaznost, ki je, ugotavljam, luksuz sproščenih ljudi brez skrbi. Razširil sem svojo poznavanje tega predela mesta, našel primerne trgovine, tako da sedaj živim zelo kvalitetno in poceni. Imajo celo verigo Naturwinkel trgovin z biološko hrano in izdelki, ki so ponavadi cenejši od primerljivih izdelkov v Albert Heinu ali podobnih marketih. Potem so tu še turško-maroško-generalno islam trgovine, v katerih najdeš Argeto pašteto, Ajvar in podobne spomine iz naše bivše Juge.

Našel sem si solopevsko učiteljico, napredujem tudi na tem področju, kar me izredno veseli, vzpostavil sem stik z profesorji na fakulteti in bom nekaj obveznosti opravil od tu. Naveličal sem se "ždet", od tega si še najbolj utrujen. Zelo prijetno je opraviti kakšno delo v doju, presadil sem rastline, danes so zamenjali ploščice v tušu, velikokrat pazim na Zoe (pravkar stara eno leto), ki nas spremlja na večini treningov. Moram reči, da dojenček, ki se plazi po tatmijih med treningom, le tega ne moti, ampak omogoči neko vzdušje, ki preprečuje "izpade" različnih izrazov moči in ega. Toplo priporočam, da enega nabavite.

Dobro trenirajte, se vidimo čez tri tedne. Bungalov je rezerviran za poletno šolo, 4 smo že not, za 6 oseb je, ponavadi nas je 8 notri. Tako da za dva je sigurno placa, Janez, Martin, Davorin, Tadej? Če vas bo več, povejte, da rezerviramo še enega. Cena je 760 evrov. Pogovorite se z Matjažem, on naj javi meni. Letos poletna Tissier in Wilko. Zelo toplo priporočam obisk.

S spoštovanjem,

Tadej

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Začetek Aikido sezone 2022 - 2023

Začetek sezone 2023/24

Državni seminar v soboto, 18. 11. 2023

› Naroči se na novice

› Več o klubu Dokiai: www.dokiai.com

Arhiv

Pokaži več