Ali se je naučiti aikido težko?

V: Ali se je naučiti aikido težko?
O: Ja in ne. Lahko se ga nauči vsak, če je vztrajen.

Na treningu so mi uspeli največ trije poskusi. V dveh urah. Razmišljal sem o tem, kako se danes nisem prav nič naučil. Še več! Da sem pozabil stvari, ki sem jih že vsaj malo znal. 
Ali so vsi začetniki take nerode? Ali se nekateri ljudje tega pač ne moremo naučiti?
- Paul Gowder, Ki Society

Bravo, na pravi poti si! V tolažbo, tudi napredni učenci imajo iste težave. Da se kdo aikida ne bi mogel naučiti? Samo tisti ne, ki odnehajo. 
Včasih kakšen naravni športni talent ne more verjeti, da mu je aikido takšna uganka. Zato se zgodi, da v aikidu počasnejši in vztrajnejši študentje - želve - prekosijo neučakane gazele. Gracilnost in lepota in ritem in tok, ki jo občudujemo pri seniorjih, je rezultat dolgoletnega igranja in plesanja na blazinah - ker so prišli tudi takrat, ko drugi niso. 
Predstavljaj si, da vpišeš baletno šolo kot začetnik. Ne pričakuj, da boš vabljen v Opero po nekaj mesecih vadbe. Spomni se starega štosa, ko turist vpraša na ulici, kako priti v Opero. Odgovor: 'Vadi, vadi!' :)
V doju smo imeli sliko fantka, kako zbrano postavlja kocke v stolp, eno na drugo. S podnapisom: Tudi mojster je bil nekoč začetnik. Dostikrat nam je bil ta slika navdih.
Vztrajno nadaljuj in naučil se boš. Medtem si se že naučil več kot misliš. Gotovo že sedaj lahko kaj pokažeš in razložiš nekomu, ki je ravnokar stopil skozi vrata doja.

Prirejeno po besedilu iz poglavja Some Common Questions and Observations v knjigi Aikido, Exercises for Teaching and Training, avtorice C. M. Shifflett
(Lastni prevod iz angleščine)

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Začetek Aikido sezone 2022 - 2023

Začetek sezone 2023/24

Državni seminar v soboto, 18. 11. 2023

› Naroči se na novice

› Več o klubu Dokiai: www.dokiai.com

Arhiv

Pokaži več