Aikido (v) 3D

Samuraj pride do učitelja in ga prosi naj ga nauči nove borilne tehnike, da bi napredoval kot bojevnik. Učitelj privoli, a ga opozori, da mu bo tehniko pokazal le enkrat. Samuraj pričakujoče opazuje, poskuša biti pozoren na čimveč stvari hkrati in si jih zapomniti, medtem ko se učitelj pripravi. Učitelj gre skozi tehniko, samuraj pa opazuje in si poskuša memorizirati čimveč stvari. Ko učitelj konča, poskusi samuraj tehniko ponoviti, a zalomi se že pri prvem koraku in v glavi se mu pojavi cel kup vprašanj, zaradi katerih pozabi tehniko. Kam gre noga? V kakšnem položaju morajo biti roke? Ali delam to sploh prav?

Sodobni samuraj bi najbrž posnel učiteljevo demonstracijo s kamero in si posnetek doma večkrat predvajal in tako preučil tehniko. Ob veliki količini različnih videokaset in knjig mu mogoče sploh ne bi bilo potrebno posneti učitelja, če pa ima doma še računalnik si lahko naloži program Aikido 3D in z njim preuči željeno tehniko. Najprej si izbere položaj, način napada in tehniko, na ekranu pa lahko opazuje digitalna uke in tori-ja, ko gresta skozi tehniko. Njuno gibanje lahko poljubno približa, upočasni, ali pa kamero zavrti v kakšno drugačno pozicijo, saj omejitev ni. Gibanje lahko celo ustavi in si ogleda statičen položaj, lahko ga zavrti nazaj, in mu ni treba skrbeti, če ob opazovanju spregleda kak detajl, saj lahko vse skupaj enostavno ponovi. Pri vsem tem pa mu pomaga še posnet zvočni komentar tehnike v angleškem jeziku.

Gre torej za zanimiv učni pripomoček, predvsem pa lahko pomaga pri memoriziranju poteka posameznih tehnik in odgovori na vprašanja kot so: "Kam naj dam nogo?","Kam naj se obrnem?" in podobno. Seveda pa nikakor ne more nadomestiti treninga, saj je za osvojitev tehnike to potrebno čimvečkrat tudi 'občutiti'. Kratko demonstracijo programa si lahko pogledate tule.



Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Začetek Aikido sezone 2022 - 2023

Začetek sezone 2023/24

Državni seminar v soboto, 18. 11. 2023

› Naroči se na novice

› Več o klubu Dokiai: www.dokiai.com

Arhiv

Pokaži več